Американският вестник The Christian Science Monitor съобщава, че Европейският съюз е все по-разочарован от България, която е "най-опасната, корумпирана и бедна страна-членна".
В обширен материал, озаглавен "Корупцията в България е заплаха за разширяването на ЕС", вестникът пише, че през пролетта българското правителство е отзовало посланичката в Берлин Меглена Плугчиева, за да се справи с масовата корупция и злоупотреби със средства на ЕС.
В същото време обаче Плугчиева обеща да се противопостави на критиките на Запада, като заяви, че България не е "люлка на корупцията", като припомни, че "в Германия също има скандали, свързани с корупция", пише изданието.
Защитата с "двойните стандарти" обаче не се оказа достатъчна, за да предотврати финансовия шамар от страна на Европейската комисия, ядосана от разхищаването на милиони евро и серията от корупционни скандали по високите етажи на властта без да има осъдени.
Вестникът пише, че случаят с България поставя под въпрос разширяването на ЕС и Брюксел иска да изпрати послание, както до тези, които се обявяват против него, така и до страните-кандидатки за членство.
Изданието цитира кореспондентката на "Дневник" в Брюксел Ирина Новакова, която казва, че представителите на Европейската комисия смятат, че българските власти не са искрени, когато обещават да се борят с корупцията.
Според представители на ЕС "другите страни реагират бързо на критиките, докато в България има политически чадър, който пречи на осъждането на виновните," казва Новакова. "Представители на ЕК се оплакват, че българите идват в Брюксел, казват ни, че ще решат проблемите, но всичко си продължава по старому. Те си мислят, че могат да се измъкнат от всичко."
Вестникът отбелязва доклада на службата за борба с измамите ОЛАФ, както и доклада на ЕК от лятото на тази година, в който освен злоупотребите с пари на ЕС, са отправени остри критики срещу купуването на гласове, незаконното финансиране на политически партии, пране на пари и липсата на конфискации на имущество на гангстери.
Американското издание отбелязва, че работата на Плугчиева е довела до известни резултати. След 15 години като горски инспектор, депутат и зам-министър на земеделието, тя спечели респекта в западните кръгове.
Като успех се посочва оставката на вътрешния министър Румен Петков, както и започването на няколко нови разследвания, "но в крайна сметка отново няма нито един осъден", пише вестникът.
Липсата на политическа воля парализира процесът, казват наблюдатели, а самата Плугчиева често седи на една маса с колеги, за които се подозира, че имат връзки с престъпния свят. Нейните ръце са вързани, защото не може да уволни никого.
Вестникът цитира експерт от Центъра за изучаване на демокрацията, който казва, че най-голямото унижение ще бъде, ако Брюксел забрани на България да влезе в Еврозоната, която използва общата валута еврото и в Шенгенската зона за свободно пътуване. /Kafene