България подкрепя споразумението за издаване на визи, подписано между ЕС и Русия. Това заяви служебният зам.- външен министър Костадин Коджабашев на брифинг в Министерството на външните работи днес.

Коментарът му е в отговор на журналистически въпрос за предложението на Чешкото председателство за прекратяване на споразумението на европейската общност и Руската федерация за улесняване на издаването на визи на европейски граждани и граждани на Русия. 

България няма да подкрепи идеята да се спре издаването на визи за руски граждани за влизане на територията на Европейския съвет.

"България ще подкрепи този вид суспендиране на споразумението, което касае само улесняването даването на визи, а по отношение на пълното премахване на визи за руски граждани и руски туристи този въпрос не е на дневен ред", обясни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Въпросното предложение ще бъде обсъдено в края на август в Прага, на международен форум, посветен на Украйна, с участието на външни министри.  

По отношение на темата за руската агресия се очаква акцентът да бъде върху сигурността - продоволствена и енергийна, каза още Коджабашев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук