"Европейското споразумение с Република Северна Македония е ясно. България няма нужда от посредници в този процес". Това заяви пред БГНЕС министърът на външните работи Иван Кондов.

Изявлението му бе по повод на днешното изказване на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който е на визита в съседна РСМ.

След срещата си с Мицкоски Орбан заяви, че "е предложил на РСМ Унгария да бъде посредник между двете страни".

"Дали страните са готови да приемат Унгария като посредник - ще видим. Ние сме готови да намерим решение, което е приемливо и за РСМ, и за България. Това трябва да решат страните в този конфликт, а ние сме готови да помогнем", каза още Орбан, който е на двудневна официална визита в РСМ.

Предложението на Орбан

„Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на присъединяването им към ЕС. Поради дебатите, свързани с положението на националните малцинства, ние в Унгария, като настоящ председател на ЕС, сметнахме, че задължително трябва да посетим страните, които са в най-трудно положение по отношение на присъединяването към ЕС, и да им помогнем в решаването на съществуващите конфликти“, каза Орбан.

Той посочи, че ЕС е направил грешка като е забавил процеса на интеграция на страните от Западните Балкани.

„Тази грешка се увеличава, като се има предвид, че страната ще бъде зад Албания по пътя към ЕС, за което не виждам причина“, изтъкна Орбан.

Вътрешна реакция

Днешната среща между Мицкоски и Орбан не носи нищо ново и обнадеждаващо за македонските граждани. Мицкоски трябваше да използва това посещение, за да попита публично Орбан защо посланикът на Унгария, иначе страната председател на ЕС, гласува за разделянето на Македония и Албания.

Това заявиха от своя страна от партията Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ за днешното посещение на унгарският премиер Виктор Орбан в Северна Македония.

„Защо по време на унгарското председателство на ЕС македонските граждани са в ситуация, в която са последни на опашката за влизане в ЕС? Мицкоски трябваше да попита Орбан защо не помогна като стратегически партньор в периода, когато те договаряха заеми със съмнителен китайски произход, за промяна на преговорната рамка, както Мицкоски обеща“, се казва в изявление на партията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!