Премиерът на Унгария Виктор Орбан идва в Северна Македония. Посещението ще бъде след по-малко от две седмици, съобщава bTV.

ВМРО-ДПМНЕ е близка до партията на Орбан „Фидес“.

Още в първите дни на новото македонско правителство Виктор Орбан даде на страната 500 милиона евро заем.

„Посещението на Орбан не е инцидент и не е културна дипломация. Орбан е сърцето и душата на агресията срещу България от Северна Македония. Той е банката и финансистът на всички медии в РСМ, които бълват антибългарската пропаганда“, коментира журналистът Любчо Нешков.

Новината за визитата на Орбан идва на фона на тази за посещението на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в България. 

Фигури от висшия пилотаж: Радев слезе от F-16 и веднага заговори за Северна Македония ВИДЕО

В македонската делегация у нас ще бъде и министърът на културата Зоран Лютков, както и министърът на външните работи Тимчо Муцунски.

В четвъртък министрите подчертаха, че очакват положителни разговори с българските си колеги. Според медиите в РСМ обаче не се очаква обсъждане на съществени теми, а да се водят разговори за разведряване на отношенията.

С над 300 000 гласа повече от опонента си Стево Пендаровски Гордана Силяновска-Давкова стана новият президент ана Северна Македония.

В първите часове на мандата си тя се сблъска със скандал - положи клетва, без да използва конституционното име на държавата.

Заради това гръцкият посланик напусна залата и оттогава огънят с Гърция отново се разгоря. Последва реакция и от българския премиер Димитър Главчев
 
„България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва да се изпълняват стриктно. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония зависи изцяло от прилагането на международните споразумения, в които тя членува, както и на това, одобрено от Европейския съвет през юли 2022 г.“, гласи българската позиция.



Опасността от ново вето на Гърция по пътя към Европа остана.

 
Сред първите срещи на Гордана Силяновска-Давкова беше с президента на Сърбия Александър Вучич на годишнината от Илинденското въстание в манастира „Св. Прохор Пчински“.
 
В предизборната кампания Давкова се обяви против конституционните промени и вписването на българите като малцинство.

Но каза, че приема преговорната рамка, макар да противоречи на позицията на премиера Християн Мицкоски, който настоява за предоговаряне.
 
„Приемаме рамката на преговорите. Ние не приемаме само елемента, свързан с конституционните изменения и смятаме, че при различно добросъседско тълкуване, че ако става въпрос за критериите от Копенхаген, може да има вето, комисиите не обсъждат помежду си и това не може да се използва като вето“, посочи Гордана Силяновска-Давкова.
 
Днес е вторият опит за среща между българския и македонския президент след несъстоялия се разговор на 24 май в Рим.

"Не беше ли културно на заклеването на Давкова в Скопие да присъства колегата ѝ от София", попита още Нешков.  

"Искам да чуя какви сме ние – татари, фашисти, зверове, окупатори ли - идва ли да ни освобождава", възмути се журналистът. 

Според Нешков днешната визита ще се използва за нови атаки и нападки срещу България. 

„Крайната цел е тази страна да напусне пътя за европейската интеграция, защото комисията е ключов момент от договора за добросъседство и отпушване на преговорния процес. Всичко това е част от преориентацията и подчинението на тази държава в услуга на чужди интереси, но не и на македонски дори“, каза Нешков.

По думите му има реални рискове от дестабилизация на региона.

„Вкарват в управлението хора, които си общуват с Беларус, с Путин, с Иран. Изправени сме пред много тежък и отговорен въпрос, който трябва да обясним пред нашите съюзници в НАТО и ЕС. От страна на властите в РСМ няма нито дипломация, нито отношения, нито реални стъпки и ходове за сближаване не към България, а към Европейския съюз.

Има тотално блокиране на преговорните процеси, отказ от изпълнение на преговорната рамка и тежък съюз Будапеща-Белград-Атина“, допълни журналистът.