"Преминаваме през период, белязан от много предизвикателства", заяви по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк служебният министър на външните работи Николай Милков, съобщи БНР.

Той изрази и българската позиция за руската агресия  в Украйна и референдумите, които се провеждат в окупирани територии:

"Тази незаконна военна агресия, която се води от страна постоянна членка на Съвета за сигурност, не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила.

България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат обвързваща сила".

Припомняме, трети ден в четири територии на Украйна, някои от тях частично окупирани от руската армия, започнаха да се провеждат референдуми, организирани мълниеносно от окупационните власти - това се Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. 

Киев, САЩ и страните от Европейския съюз вече предупредиха, че организирането на такъв плебисцит ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

В същото време, руският външен министър Сергей Лавров заяви направи изявления, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под "пълната защита" на Русия, ако бъдат анексирани, включително и с ядрено оръжие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук