„Легитимирането на политика, генерираща вражда към една нация и държава в Европейския съюз, е недопустимо в процеса на интеграция на държава-кандидат за членство“. Това се казва в заключението на доклад „Присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз: Исторически преглед на отношенията между Република Северна Македония и Република България“ на доц. д-р Милен Михов.

Документът ще бъде представен по време на конференцията „Западни Балкани“, организирана на 3 декември от фондация „Нова посока“, с помощта на която се издава и самия доклад. Домакин на петото издание на събитието отново ще бъде нейният заместник-председател, български представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Българската позиция има за цел прилагането на европейските критерии без политически целесъобразни компромиси, продиктувани от интересите на трети държави, което е единствената гаранция за стабилното функциониране и бъдеще на Европейския съюз“, пише в доклада.

В него се подчертава, че в региона на Западните Балкани все още съществуват нереформирани или по-точно „нестабилизирани емоционални нации“.

„Тази реалност, все още с черти на „примитивизъм“ в изграждането, е в състояние да нанесе сериозни поражения на регионалната система за сигурност и на самия ЕС в бъдеще. От прагматична гледна точка самите държави не са в състояние сами да направят много за себе си. За нас въпросът е имаме ли и с какъв инструментариум можем да посрещнем едно такова бъдещо предизвикателство“, казва доц. Михов.

Той набляга на факта, че съхраняването на една потенциално нестабилна сива зона в сърцето на Балканите дава надежда за бъдещето на всеки, който планира дестабилизация, конфликт и безвремие.

„Същото важи и ако нереформирани държави бъдат приети в ЕС и вместо източници на стабилност и сигурност се превърнат в генератор на напрежение и проблеми за целия ЕС. Решаването на двустранните проблеми в предприсъединителния период не е въпрос на двустранна политика, когато се отнася за бъдещето на Съюза. България в отношенията си с РСМ има за цел не решаване на свои „национални“ проблеми за история, език и малцинства, а търси трайно уреждане на въпроси и противоречия от времето на Студената война, които несъмнено биха имали последици за целия регион на Югоизточна Европа“, се подчертава в доклада.

„Може ли да имаме доверие на Северна Македония, че ще спазва европейските норми, когато погазва договорите си със страни-членки? Отговорът на българските институции, политически сили и общество е категоричен – доверието трябва да се изгражда на основата на реални действия и реформи в РСМ в полза на гражданите на страната и общото бъдеще в ЕС“, завършва доц. д-р Михов.

Конференцията „Западни Балкани“ ще се проведе за пета поредна година в София. Официалното откриване е в 10 часа на 3 декември в зала 10 на НДК. В събитието ще участват Мария Габриел - Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, Емилия Реджепи - заместник министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук