„Български енергиен холдинг” и „Gaz de France Suez” задълбочават сътрудничеството си при развитието на енергийния газов пазар и енергийната инфраструктура в региона.
Възможностите за разширяване на партньорството между газовите компании на двете държави бяха обсъдени на среща на министър-председателя Сергей Станишев с Пиер Клавел, който е член на Изпълнителния комитет на „Gaz de France Suez”. В нея участваха изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева и посланикът на Франция Етиен дьо Понсен, съобщиха от правителствената информационна служба.

Пред госта си премиерът подчерта, че страната ни е пострадала много от приключилата наскоро газова криза, предизвикана от спора между Русия и Украйна, и за да не се повтори правителството предприема мерки за диверсификация на източниците и маршрутите, което ще повиши енергийната ни независимост и сигурност. Той изтъкна, че страната ни е представила пред ЕК пакет от енергийни проекти за свързване на газопреносната мрежа с тази на съседните държави.
„Gaz de France” заявиха желанието си да участват активно в изграждането на енергийния пазар в региона. Френската компания има силно присъствие в Румъния и собствено газоразпределително дружество. /БЛИЦ