Финансист, бивш служител във външното министерство и активен участник по различни форуми, се оказа българинът, финансирал кампанията на новия президент на САЩ Барак Обама, пише в утрешния си брой в. “24 часа”.
По данни на американската детективска агенция СТС 68-годишният Стамен Методиев Стоичков е направил десетте дарения на обща стойност 170 долара в полза на вече избрания за президент сенатор на Илинойс.

През 1998 -2001 г. Стоичков е разследван за теглене на незобезпечен кредит в размер на 1 млн. щатски долара от Добруджанска банка чрез фирмите си “Феникс Роял” и “Феникс Корпорейшън”. Дружествата са регистрирани на негово име и на съпругата му Недялка. Основно се занимава с брокерско-финансова дейност и с търговия на дребно с месо и месни продукти.

Добруджанка банка фалира през 1998 г. Стоичков не е съден за тегленето. По данни на прокуратурата от 1998 г. бившите шефове на банката са сключили сделка с него като шеф на “Феникс Роял” да осигури на трезора, изпитващ затруднения, 2 млн. щатски долара през лятото на 1995 г.

“Не искам нищо да коментирам, моля да не ме безпокоите, защото имам сериозни здравословни проблеми”, казал Стоичков пред екип на изданието на вратата на апартамента си в столичния кв. “Изгрев”. С тези думи той отказа да сподели дали изпитва радост, че неговият избраник влиза в Белия дом. /БЛИЦ