Безконтролната власт ражда цинизми. С цинизъм не можем да имаме ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората. Това, което виждам в момента е, че цялата енергия сега ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов, но това не решава проблема с липсата на контрол и с цинизма. За това ще говоря сега и пред студентите.

Това коментира на влизане в ПУ „Паисий Хилендарски“ президентът Румен Радев по повод ескалацията на напрежение през последните дни заради думите на вицепремиера Валери Симеонов. Припомняме, че той нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени с уж болни деца“. Държавният глава е в града под тепетата, където пред бъдещите висшисти  и пред преподаватели ще изнесе лекция на тема „Ценности, лидерство, образование в демократичното общество“. 

Проблемът е, че цялата тази обществена енергия ще се излее върху г-н Валери Симеонов, но както коментирах и пред журналистите, това в никакъв случай не решава проблема. Защото г-н Симеонов сътвори скандал от няколко дни, майките протестират от месеци, а иначе погледнато, от дълги години.

Този проблем се задълбочава от факта, че много от политиците станаха абсолютно нечувствителни към социалната промяна. И пак се връщам към това, което ви говорих. Типът политическа институция-те трябва да водят към сериозен обществен контрол и натиск върху управляващите. Това е формата за справяне с всякакъв цинизъм и подобни изказвания, каза пред студентите президентът Румен Радев. 

Студентите попитаха време ли е за президентска република и вярно ли е,че държавният глава ще организира политическа партия, на която ще застане начело. Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще, аз вече заявих, че ще подкрепя всяко политическо движение което работи за възстановяване на националните ценности, което има за свои принципи суверенитета и законността, а дали е дошло времето за нова партия, ще се реши от това дали сегашната политическа класа в рамките на сегашните институции ще решава проблемите на хората.  Ако тя не може, трябва да има институционална промяна, тя ще зависи от гражданите, отговори Радев.



Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ