Вицепремиерът Валери Симеонов e длъжен да подаде оставка при създалата се ситуация, „Обединени патриоти“ трябва да продължат да подкрепят правителството. Това каза пред „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

По думите му евентуална оставка на Симеонов няма да бъде последваната от сътресения в управлението. „Причината малката коалиция да продължи по подетия път, със или без Симеонов, е конкуренцията на заден план в лицето на ПП „Воля““, каза още Константинов. Според политическия анализатор в моменти на високо напрежение, изходите винаги са два – или подаването на оставка или пристъпването към предсрочни избори. „Това е разумната политика. Трябва да бъдем малко по-спокойни и да вършим важни работи.

От друга страна, аз лично много се безпокоя от това, че всеки, който тръгне да протестира за нещо, е убеден, че трябва да постигне 100 процента от целите си. Ако някой иска да управлява държавата, нека бъде така добър да отиде на избори, да ги спечели и по чисто демократичен начин да поеме управлението на страната“, коментира проф. Михаил Константинов.

Той добави, че когато „улицата“ се превърне в най-важна, настъпва революция. „Удовлетворяването на общественото желание е инструмент за намирането на решения в кризисни моменти, но това не може да бъде перманентна форма на управление“, поясни Константинов. Той каза още, че стабилността в държавата опира до правилно изразходване на финансовия ресурс и фокусът трябва да се измести в тази насока.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!