Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога. Това каза Кенет Мертен, новоназначеният американски посланик в България, по време на събитието, организирано от Атлантическия клуб в България.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Кенет Мертен призова и президентът на САЩ Джо Байдън да посети България. Той ще се опита да убеди и американските конгресмени да посетят българския парламент. Визитите от страна на американския конгрес и бизнеса в България и в българския парламент ще се увеличат, увери дипломатът.

Атлантикът ген. Събев: Сега е моментът България да скръцне със зъби на Русия

"Историята между САЩ и България продължава да се развива и днес. Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история. Нашето стратегическо партньорство е по-силно от всякога с повече от 2 млрд. в двустранна търговия с постоянно разширяващи се връзки в различни сектори – търговския, културния, гражданския и публичния сектор", каза още американският посланик.

Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС, добави Мертен.

"Двустранната търговия между България и САЩ започва да възстановява", каза американският дипломат.

Мертен каза, че обича всяка една минута прекарана в България откакто е посланик у нас. Той отбеляза, че е посетил Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Рилския манастир и др. "Това е само началото за няколко месеца", уточни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук