Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън увери, че не желае страната да напуска структурите на Европейския съюз, но същевременно подчерта, че Лондон е готов и за този сценарий, предава британският телевизионен канал Sky News, цитиран от Фокус.

„Много се надявам приятелите ни (от ЕС) да разберат това и да направят компромиси от своя страна“, казва Борис Джонсън.

„Защото ако не успеем да постигнем споразумение поради това, което по същество е техническа дискусия за точния характер на бъдещите митнически проверки“, алтернативата е Брекзит без сделка.

„Това не е резултат, който искаме. Това изобщо не е резултат, към който се стремим. Но нека ви кажа на тази конференция, че е резултат, за който сме готови", категоричен бе Джонсън.

Той потвърди, че в рамките на деня ще изпрати „конструктивни и разумни предложения" до Брюксел за излизане от задънената улица на Брекзит. Те не предвиждат проверки по границата със Северна Ирландия.

„При никакви обстоятелства няма да имаме проверки на или близо до границата в Северна Ирландия", обещава Джонсън и добави, че „ще се спазва мирният процес и Споразумението от Разпети петък".