Депутати от британската Консервативна партия са били заплашени с изгонване от формацията, ако се противопоставят на плана на премиера Борис Джонсън за излизане от ЕС с или без сделка на 31 октомври, съобщава „Евронюз“.
 
Високопоставен източник от Камарата на лордовете в британския парламент, където се следи стриктно за партийната дисциплина, е казал на депутатите, че няма да могат да се явят от листите на Консервативната партия на следващите избори или да останат в парламентарната група, ако гласуват срещу правителството по въпроса за Брекзит.  
 
Борис Джонсън: Ако не напуснем ЕС на 31 октомври, няма да ни вярват

Това се случва след една изключително драматична седмица в британския парламент, когато стана ясно, че опозиционните депутати, подкрепяни от значителна част от консерваторите, смятат да прокарат законодателство, което да принуди Борис Джонсън да удължи изпълнението на прословутия „член 50“, в случай, че не се постигне сделка с Брюксел до посочения от него краен срок.
 
Консерватори, сред които ветеранът Кен Кларк, бившият канцлер на хазната Филип Хамънд и участникът в надпреварата за лидерското място в партията Рори Стюърт обявиха, че ще подкрепят усилията за предотвратяване на Брекзит без сделка.
 
Водачът на лейбъристите Джеръми Корбин заклейми решението на Джонсън да разпусне парламента от 12 септември до 14 октомври като „атака срещу демокрацията“.
 
Хиляди хора излязоха на протест след това решение.

Хю Грант към Борис Джонсън: Разкарай се, гумена играчко, не прецаквай бъдещето на децата ми!
 
Всяка оставка на народни представители застрашава парламентарното мнозинство на Борис Джонсън, което в момента е само с един човек повече от опозицията.
 
Това увеличава вероятността от свикване на предсрочни избори в страната.

Превод и редакция: БЛИЦ