Промените в администрацията са обичайна практика при смяна на правителства и в други държави. Но това е само върха на айсберга. Притеснителна е тоталната чистка - на шефове на регионални дирекции на МВР, областни управители и средните нива на администрацията, които кабинетът „Янев“ предприе.

Всички те са свързани с техническото организиране на изборите.

Това показва, че хората и партиите около президента Радев имат намерение не просто да поставят служебно правителство за 2 или 3 месеца, което да изпълни задължението си по Конституция, а да прочистят цялата държавна администрация, да сложат свои протежета и трайно да се настанят във властта.

Това заяви зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в коментар пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи малко известен факт: В края на тази седмица е изтекъл срока, даден от служебното правителство за обявяване на незаетите щатове във всички първостепенни разпоредители с бюджетни средства - министерства, агенции, комисии.

През следващите месеци на тези места ще бъдат назначени хора, приближени до новите партии.

„Какво, ако не пълзящ административен преврат е това?“, попита зам.-председателят на НФСБ.

Борис Ячев посочи и нелеп случай, в който един от новоназначените областни управители е приел план за работа за 9 месеца. „Явно, никой не е обяснил на човека колко е мандатът в едно служебно правителство“.

„Слушането на политици не е спирало като практика. Аз не мога обаче с лека ръка да кажа, че това е изпълнение на политическа поръчка, тъй като в този тип служби реформата просто не е започвала“, коментира Борис Ячев скандала с подслушването.

По думите му там все още има неразградени структури. „Не мога да кажа дали информацията, която те са събирали е под политическо влияние. Защото е факт, че има и такива, които заработват в частна полза и използват събраната информация за свои цели – изнудване, политически поръчки и др.“, посочи Ячев.

„Явно ген. Атанас Атанасов поддържа контакти с тези неразградени още от негово време структури и има най-добра информация. Нека тогава каже не само кои са били подслушвани, но и по поръчка на кого“, призова зам.-председателят на НФСБ.