Като съм бил президент, не съм получавал никакви данни за подслушване. Това е незаконно. Държавният глава не получава такава информация. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев.

„От пет години не съм активен политик и държавен глава. Никой не ми е давал информация каквото и да е било информация за подслушване”, добави той и призова президента да потвърди твърденията с факти. 

„Цялата власт е ваша, извадете факти, нека накажем виновните. Жалко е, че отново се вдигат пушилки. Наслушах се на подобни твърдения. Като държавен глава – скандал след скандал. Цветанов бил подслушвал с някакъв кетчъри... Нито едно доказателство не се извади тогава.

За мен не е случайно, че по същия начин ген. Атанас Атанасов отново е основният герой в едно действие, което не е коректно към гражданите. Наслушал съм се на истории за ген. Атанасов. Президентът Стоянов ми е разказвал много за отношенията си с него. Когато кажете, че има незаконно подслушване, извадете факти”, заяви Плевнелиев.

Вярвах, че патриотичните сили плюс ГЕРБ, плюс ДБ могат да намерят пътя, който да ни отведе към еврозоната. Сега, основно заради действията на ДБ, тази мечта отива в небитието.

Цялата власт в държавата е на президента Радев, ДБ допринесе изключително много за това. Ще имаме втори мандат на президента русофил плюс ново популистко правителство, подкрепено от лявото. Честито на ДБ!”, обобщи той.

„Службите бяха обезглавени за нула време от едно служебно правителство, което не трябва да прави това. Щом има обезглавяване на целия сектор „Сигурност", сигурно има нещо друго”, подчерта Росен Плевнелиев.

Според него действието на държавния глава, който „изнуди „Държавен вестник” да публикува по нощите набързо приетия Изборен кодекс", също е неприемливо.

„Кой има интерес от промяна в ситуацията с гласуването на българите в чужбина? Депутатите от ИТН се обърнаха на 180 градуса във всичко, което обещаха.

Когато ставаше въпрос за гласуването на актуализацията на пенсиите, на първо четене всички от ИТН гласуваха „за”, а само след няколко часа всички гласуваха „против”. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова попита кой управлява партията.

Партиите, аз не ги наричам протестни, а популистки (ДБ, ИТН, „Изправи се! Мутри вън” и президентът популист, за да вземат властта, всички правят едно нещо: сочат към управляващите, че били корумпирани. Сега и това с подслушването”, посочи Росен Плевнелиев.

На въпрос имало ли е разработка „Росенец”, той заяви: „Категорично не. Не съм получавал каквато и да е информация. „Как така се случи, че и трите действия, които взривиха България и свалиха ГЕРБ, се случиха в рамките на дни – влиза прокуратурата в президентството, акостира Христо Иванов на Росенец, видеото от спалнята на Борисов?

Това видео е заснето 2  години по-рано. Как пък не излезе половин година по-рано?”, попита той.

„Отново тръгваме към избори. Уважаеми политици, стига с измислените скандали, стига с бруталното противопоставяне. Не може президентът да говори така. Когато президентът абдикира от своя длъжност, за да води политически битки с високо вдигнат юмрук.
Може би отново ще видим нов Костинброд с този Изборен кодекс.

Надявам се да имаме легитимни избори, ново легитимно НС, за да може поне да не се влоши демократичният процес. Давам си сметка, че президентът популист и 3-те популистки партии работят денонощно, те вече взеха властта.

Агентите на Държавна сигурност изплуваха и ни обясняват синхронизирано как ИТН ще са първа политическа сила.

За първи път премиерът е просто дясна ръка на държавния глава. Радев буквално си сложи дясната ръка. Това е началник на щаба на президента.

Президентска република е мечтата на Кремъл и на Държавна сигурност у нас. Всичко това се подготвя и това е моят голям страх.
Трайните последици от едно такова нещо - оставаме в зоната на влияние на Кремъл, тръгваме към казахските степи и демокрацията си отива”, каза в заключение той.