„На местните избори БСП вдигаме своя резултат. От 265 общини, БСП печели 72, на предходните избори имахме 57. Това е един сериозен ръст от 30%. ГЕРБ продължават да са първа политическа сила, ние сме на второ място по брой кметове.” Това заяви организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов в предаването „Денят започва”  на БНТ.

„Ваня Григорова бе изборът на Националния съвет на БСП. Този избор е премислен и осъзнат. Много често се говори за мажоритарен и партиен вот, но президентът Радев щеше ли да бъде президент, ако БСП не беше застанала зад него? Мога да дам много примери за хора, които са се явявали на избори и не са стигали дори до балотаж, но подкрепени от БСП - сега вече са кметове”, коментира той.

По неговите думи, БСП със сигурност ще брани Паметника на Съветската армия в столицата.  „И не само него, но всички паметници в България. Защото те са не само за загиналите за някаква кауза, но те са и за нас, живите – да помним какво се е случило. Много бързо се забравиха над 50 милиона. жертви във Втората световна война и много бързо влязохме в една среда на несигурност в Европа, именно защото хора са забравили какво се е случило само преди 80 години”, посочи Гуцанов.

Социалистът обяви, че се очаква тази седмица да бъде внесен вотът на недоверие за националната сигурност и отбрана заради „безумните решения”  на фона на сложната световна геополитическа обстановка.

„Министър Тагарев отвори всичките складове на Министерството на отбраната и даде всички оръжия. Когато 5 млрд. лв., взети от бюджетите на всички български семейства, се дадоха за самолетите F-16, които още не сме получи, и сега отново да купуваме бойни машини от САЩ за 2,4 млрд. лв. – как изглежда това? Като се превъоръжаваме, защо армията ни от 400 танка, в момента има 10% от тях? Защо нямаме действащи две ескадрили със самолети? Повече от 34 тази армия се „модернизира”, а всъщност се разгражда”, обясни част от аргументацията за вота Борислав Гуцанов.

Той посочи, че ситуацията е същата в енергетиката. Според него цената на тока ще скочи от 2 до 4 пъти със закона за излизане на домакинствата на свободния пазар. Гуцанов даде пример и с АЕЦ „Белене”, която е можела да се довърши за 5 млрд. евро, но проектът е прекратен, реакторите – подарени на Украйна, а в „Козлодуй” ще се строи 7-и блок за 30 млрд. долара по експериментална технология, по която работи само една централа в света, заключи Гуцанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук