“Най-вероятно БСП ще подкрепи вторият кабинет на “Продължаваме промяната”, но това ще е ясно окончателно след финала на преговорите.” Това обяви в предаването “Добро утро, Европа” по Euronews организационният секретар на левицата Борислав Гуцанов.

“Най-големият сблъсък е за националната сигурност. Ние искаме отговор - наистина ли има шпионаж и шпиони, при положение че няма нито един арестуван българин? Какво престъпление е извършено? Има два ключови момента. Ако има шпионаж - какво реално е извършено? Ако обаче няма - кой еднолично е взел това решение и защо?”, каза социалистът.

Според него важно е да се види и как това решение се отразява на икономиката. “Ние не настояваме на доставки на газ от Газпром непременно, а за доставки на газ на най-добра цена, при пълна предсказуемост.

А това еднолично решение пречи. На закритото заседание на парламента, на което бяха изслушани службите, не станаха ясни данни в тази посока. Защото шпионаж е едно, а реципрочност е друго. Не може да набедиш някого в шпионаж и да се окаже, че такъв няма. Надявам се да не се стигне до закриване на руското посолство”, допълни Борислав Гуцанов.

Според него, при успех на преговорите БСП най-вероятно ще подкрепи и следващ кабинет на ПП. Но при ясни ангажименти. “Аз смятам, че 121 депутати ще се намерят, макар че ние в БСП не говорим за математика, а за реални политики. Днес например е сектор “Здраве”. Смятам, че се налага да се промени системата, защото от нея години наред се източавт милиарди.

Имаме добри сигнали и в социалната политика, което е друг важен ресор за БСП. До момента успяхме да увеличим пенсиите с 20%, да помогнем и на младите семейства. За нас не броят на министерствата е важен, а какво постигаме”, категоричен бе депутатът от левицата.

“Корнелия Нинова постигна много и като вицепремиер, и като министър на икономиката и според мен е логично и важно да запази този пост. А хоризонтът от шест месеца е за да се фокусираме върху конкретни задачи и приоритети, които са ключови”, обобщи Борислав Гуцанов.