„Не ние нарекохме тази комисия “пералня“ - това определение дойде от скандалния запис от заседанието на Националния съвет на ПП. Те говорят за тази пералня и как 6 месеца ще тупат топката, за да изперат образа на г-н Борисов.“ Така организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов коментира вече създадената комисия, която да разгледа поисканите от главния прокурор имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов.

В ефира на Нова телевизия социалистът изрази съмнение, че комисията ще приключи работата си след един месец и обясни, че досега винаги подобни комисии са работили между 3 и 5 дни.

Според Гуцанов ситуацията е абсурдна и от друга гледна точка: „Лидерите на формациите, които в момента управляват, Бойко Борисов и Кирил Петков, им се искат имунитетите, те не си ги дават и се прави някаква комисия. Разбира се, че ще бъдем против. Ако тези хора наистина са лидери на партии, отдавна трябваше сами да си дадат имунитетите“, категоричен е той.

По думите на Гуцанов операция “Чисти ръце“ трябва да бъде проведена и тя е много закъсняла. Той уточни, че тук няма значение дали Гешев ще е главен прокурор или ще е друг.

„След изтичането на записа, тези хора въобще не трябва да бъдат в парламента“, смята социалистът. „След като се говори за тази пералня, след като става една промяна на гласовете на българите. Хората, които гласуваха за ПП-ДБ го направиха, защото искаха да бъде премахнат моделът на ГЕРБ. И една седмица по-късно става прегръщане, ние предупреждавахме за това още по време на предизборната кампания“, припомни Борислав Гуцанов.

„Демократична България“, която се върна в политиката, благодарение на гумената лодка на Христо Иванов на Росенец, сега се прегръща с ДПС. Една партия, която се появи под юмрука на президента, за да бъде променен моделът на управление, сега се прегърна с ГЕРБ. Това морално ли е?“, попита социалистът и припомни, че БСП иска тази смяна на модела повече от 10 години.

Според депутата от БСП никой няма съмнение за корупцията, която се е извършвала от ГЕРБ 12 години. „Има ли някой, който да не коментираше асфалта, че е по-тънък? Има ли някой, който да няма съмнения за кюлчетата със злато, за пачките с пари? Или пък за газовите доставки по времето на “Продължаваме промяната“?, попита още той.

Борислав Гуцанов не изключва да се стигне и до нови избори. „След всичко, което виждаме в политическото пространство, може би това е най-правилният ход. В политиката трябва да има морал. Това правителство няма моралното право да управлява”, каза още той.

„БСП сме максимално активни“, заяви социалистът и продължи: „Няма друга партия, която да коментира толкова всички проблеми, които се случват в държавата. До няколко дни ще вкараме и неща, които са се случвали в служебния кабинет - например договорът за газовите доставки. Или пък дали г-н Тагарев беше най-подходящият министър на отбраната - един безспорен ястреб, при положение, че съвсем други сигнали идват от света.“ Още един важен въпрос за БСП е какво се случва с бюджета на държавата.

„БСП много ясно казахме, че няма да участваме в разговори за промяна в Конституцията“, заяви Гуцанов и допълни: „Това Народно събрание няма капацитет да си избере председател на една комисия, която въобще не трябва да я има, а ние говорим, че ще променя Конституцията. Вижте кои са писали Конституцията преди 32 години и какъв е в момента капацитетът и нивото на Народното събрание“, заключи народният представител.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук