Заставам изцяло зад думите на д-р Неделя Щонова, написани по повод трагедията, разиграла се пред регистратурата на спешното отделение в общинската болница във Враца и приключила със смъртта на млада жена. Това написа във Фейсбук депутатът от БСП Борислав Гуцанов, като допълни, че преди всичко “ има Човешки протокол, и после идва всичко останало!“.

„На колко още трагедии трябва да станем свидетели, за да признаем, че в последните 20 години бе изградена една изключително нехуманна, порочна здравна система, която превърна болниците в търговски дружества, лекарите в бакали, а бюрокрацията стана по-важна от човешкия живот?, пита социалистът.

Той припомни, че от години БСП настоява здравните заведения да не бъдат третирани като дружества с ограничена отговорност. „Настояваме за намаляване и премахване, където е възможно, на тежките административни процедури, които отнемат два пъти повече време от това, което се отделя за диагностика и лечение на пациента“, се казва още в публикацията.

По думите му в момента имаме куп хронично недофинансирани държавни и общински болници. „Една Здравна каса, превърната в репресивен орган. Отсъстваща държавна политика и финансиране за скрининг и профилактика, което доведе до драстично увеличение на заболяванията, откриването им на етап, неподлежащ на успешно лечение.”

Гуцанов констатира, че в момента българинът е по-болен от всякога, а пандемията е избутала на заден план останалите социално-значими заболявания, чиито пик тепърва ще ни разтърси и болниците пак няма да са готови.

„Имаме изморени лекари, които няма да могат да отговорят на постпандемичните последствия“, каза  още той. По думите му в момента българското здравеопазване има нужда от бърза, точна диагноза и адекватно лечение на причината за болестта.

„Ако за административните проблеми има лечение и то е въпрос само на политическа воля, то за проблемите на хуманността всеки трябва сам да намери правилното лекарство.

На нас, политиците, се пада огромната отговорност да създадем условия, които да върнат Хипократовата клетва като първи и единствен закон за опазване на здравето и живота на хората“, пише Гуцанов в поста си във Фейсбук и допълва, че от БСП ще настояват здравната реформа да стане основен държавен приоритет, в която основа да са болните хора и тези, в чиито ръце е животът им.