„Днес много важни теми бяха обсъдени на Министерски съвет (МС). Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг. Важно е да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7 милиарда и 298 милиона. 3 милиарда от тях реално са стар дълг, който изтича. Нека не се спекулира по темата“, това заяви премиерът Кирил Петков, който поясни, че реално новият дълг е 4 милиарда и 298 милиона.

„Дефицитът от 4,1% е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма.

Ако програмата не се реализира, то бюджетът е в излишък“, каза още министър-председателят.

„Сформираме работна група между Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще съдейства на всички общини, които имат невъзможност да плащат услугите си, но ще поискаме да видим как разпределят бюджета си и ще ги проверим“, уточни Петков.

За „Булгаргаз“ – понеже много се говори по темата. Ние сме абсолютни сигурни, че смяната на борда беше наложителна и аз заставам сериозно зад тезата, че повишението на газа нямаше да е плюс 30%.

В момента има реално разследване по този случай, защото просто уволнение няма да е достатъчно, има закони“, каза още премиерът.

За трагедията с починалата млада жена в Спешното във Враца и поисканата оставка на здравната министъра проф. Асена Сербезова той заяви: „Сербезова реагира много адекватно. Аз много съжалявам за случилото се“.

„Още след протеста на „Възраждане“ обявих, че отваряме работна група за отпадане на зеления сертификат. Въпросът беше да влязат в диалог. Тези идеи обаче не са задължителни за никого, просто тогава беше протегната ръка за диалог, защото една група, която има силна гласност, трябва да бъде чута.

Вчера уточнихме с „Възраждане“ кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани. Аз съм казал кога зеленият сертификат може да отпадне – при висока ваксинация и малко заети интензивни легла“, каза Петков в отговор на въпрос обещавал ли е зеленият сертификат да отпадне.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!