Президентът за пореден път демонстрира неуважение към конституционния ред с отказа си да изпълни своето законово задължение да присъства на клетвата на новите конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова.

Това коментира доц. д-р по конституционно право Борислав Цеков по повод на съобщението от президентството вчера, че Румен Радев няма да присъства на церемонията, пише Труд бг.

Точно в 11 часа председателят на Конституционния съд Павлина Панова даде начало на събитието в присъствието на председателя на Народното събрание Росен Желязков, председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

“Отсъствието на президента няма никакво правно значение”, припомня Цеков и отбелязва, че през 2012 г. напускайки церемонията на клетвата президентът Росен Плевнелиев и тогавашният председател на КС Евгени Танчев са подчинили “конституционната юрисдикция на политическата конюнктура, а не на върховенството на Конституцията”.

“Това е акт на институционален произвол, който представлява и пореден опит да бъдат ерозирани демократичните институции и така да се отвори път за подмолно внушаване на авторитарни идеи за устройството и функционирането на държавата, базирани на еднолична президентска власт”, категоричен е Борислав Цеков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук