На днешното заседание на Министерския съвет е взето решение за съвместна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова по темата защо има неусвоени средства за строеж на детски градини и училища. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова.

„Надяваме се по време на тази обща среща с министъра на образованието и кмета на София при премиера да се вземе положително решение, за да може с по-бързи темпове да се започне изграждането на тези съоръжения, за да се отговори на нуждите на гражданите на столицата”, подчерта тя.

„Решено е да се проведе информационна кампания за ползата и вредата от ваксините, както и да се предприемат мерки за въвеждане на зелен сертификат и алтернативна възможност за право на труд без зелен сертификат.

Не по-рано от март 2022 г. тази стратегия ще започне да се прилага ефективно, за да се даде реална възможност всички засегнати и заинтересовани да изразят мнение.

Днес премиерът Кирил Петков ще подпише заповед за задължителен зелен сертификат в Министерския съвет. Не по-рано от 40 дни ще започне действието й. Ще има отворен  пункт за ваксиниране

Във връзка с мораториума върху цените на тока, Бориславова съобщи, че вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията.

След 31 март по никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените, подчерта тя в отговор на журналистически въпрос.

Работим как цената да бъде овладяна дългосрочно, без това да е за сметка на електроенергийните дружества. 

По никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените. Планираме да използваме времето, за да намерим реални механизми как цената да бъде овладяна дългосрочно", каза още Бориславова.