В НС за момента изчакват с въпроса за въвеждането на зеления сертификат за сградите на НС. Това са обсъждали днес формациите на председателския съвет, като искат първо да видят дали ще има нова заповед на здравния министър, за да съобразят режима за вход в НС с нея, коментира в кулоарите на НС шефът на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Така депутатите и служителите на НС да бъдат със същия режим както всички други граждани, така и чиновниците, ако за тях също се въведе такова изискване, пише "Монитор".

Иванов искат да видят първо режима, който ще се прилага с публичните институции. Поясни, че има заявка за нова заповед, но не знае кога тя ще е факт. Именно затова ще изчакат действията на здравните власти. Целта - да избегнат усещане, че депутати се третират по преференциален начин.

Преди това Христо Иванов коментира и цените на тока. Той поясни, че ще подкрепят създаването на временната комисия за енергийната криза в НС, защото тя е сериозна и е хубаво да намерят решение. Напомни, че са предлагали такива мерки - да се използват средства, които са натрупани във фонда за енергийна сигурност за компенсация, диференцирана ставка на ДДС. 

По думите му има и вариант за мораториум върху цените на тока, но според него е добре да бъде избегнат.

Иванов коментира и темата със Северна Македония и дали може да има леко отстъпване от БГ позицията. Той заяви, че според него тази позиция не трябва да се променя, защото в наш интерес е Северна Македония да е част от ЕС, но при спазване на договора за приятелство. Въпросът е да се намери подход със Скопие, който да осигури и двете цели.