Кметът на столицата Бойко Борисов изненадващо приветства решението на правителството за обявяване на кризисно положение в София област заради боклука. По-рано той се върна спешно от Москва заради действията на кабинета.
Ако е добронамерено, това решение може да помогне при съдебните спорове с бившите концесионери и за по-доброто почистване на града, изтъкна Борисов. Според него София има нужда от финансова помощ от държавния бюджет. Кметът призна, че първоначално е очаквал едва ли не военно положение, но решението на правителството го удовлетворява. Във всяка държава правителството има грижа и за чистотата на столицата, каза кметът и добави, че до днешното решение е могло да се стигне и без да се обявява криза. 
Ако Министерският съвет има желание да помогне, ние нямаме нищо против, каза още столичният градоначалник. Приемам, че правителството търси нетрадиционен начин да ни даде пари, обясни Борисов.


Ако решението на правителство за създаване на Национален кризисен щаб беше взето преди месец, когато "Новера" за втори път отказа да чисти столицата, щеше да бъде от голяма полза, каза Борисов. Той допълни,, че приема решението на кабинета като отговор на молбата от общината от 2006 г.

София вече е подписала договори за почистване с осем фирми, които няма да бъдат прекратени, стана ясно още на пресконференцията на столичния кмет. Според него не само няма опасност от криза в София, но и с всеки изминат ден ситуацията се подобрява.  /БЛИЦ