Имаме над 100% контрол на акваторията на Черно море – врабче да мине, радарите го засичат. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република Бълагрия“.

Премиерът подчерта, че имаме най-съвременния флот. Според него имаме над 100 % контрол на аквакорията на Черно море. „Врабче да мине, радарите го засичат. Неслучайно само преди седмица над 200 кг кокаин бяха задържани от граничните ни служби в Черно море.

Над 300 кг хероин миналата седмица, но мисля, че по задържани количества наркотици, и то кокаин, хероин, тонове канабис, българските служби са на първо място или от първата тройка в Европа“, коментира министър-председателят. Сигурно над 100 каналджии сме арестували по границата, каза още Борисов.

Той отчете, че страната ни е върнала и хиляди афганистанци със самолет, преминали нелегално в България. По думите му вече има и много каналджии, които са били изправени пред съда и са получили присъди. „Сиреч едновременно с охраната правораздавателните институции в България работят изключително добре и бързо по тази тема“, каза министър-председателят.

„По границата с Гърция имаме съществени проблеми. Там нямаме заграждения и като шенгенска граница тя е дълга над 800 км“, допълни премиерът и отчете, че тя се охранява трудно, тъй като е планинска.