Гледах Борисов в Самоков и той каза, че няма да говорим срещу Промяната, но единствено на нас, в Хасково не ни забрани това. 

Ние можем да се гордеем с това, че първи извикахме "Дръжте крадеца". Първи го направихме още в първия ден на министерстването на Асен Василев и Кирил Петков. По една проста причина - крадецът е местен, ние си го познаваме, знаем за какво става въпрос. 

Това коментира водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Хасково Делян Добрев по повод думите на лидера на партията Бойко Борисов, че само на него не забранява да говори срещу ПП-ДБ. Той визира Асен Василев, който е от Хасково. 

Борисов е на среща с избиратели в Хасково. 

"От вашите джобове измъкнаха по един лев за дизела и нафтата. От джобовете на всеки един българин", заяви той по адрес на ПП-ДБ.

Той потвърди, че единствено на Хасково позволява да не пести критики към ПП, защото те си имали "стара закачка".

"С вас си имат закачка от едно време. Полагах страшно много усилия с Кирил Петков, Асен Василев, с Делян Добрев, виках ги да си стискат ръцете, карах ги да се прегръщат, нашият се дърпа. Беше чудо!", разкри той. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и стрелбата по премиера на Словакия. 

"Едва ли не вината ще отиде на премиера Фицо, че някакъв отишъл да го застреля. Това не е решение. Дори когато стане гангстерска стрелба като във Франция преди няколко дни, когато освободиха затворника и убиха полицай, насред Франция... Ние казваме - това е недопустимо. Да отидеш да стреляш по човек, който и да е той... В Словакия стрелят и по журналисти, и по премиери", посочи той. 

"Това, което в Словакия се случва, преди 3 години можеше да се случи в България. Тези 11-12 месеца бяха необходимите да успокоим хората, да покажем на заблудените, че всъщност Промяната е връщане назад, не е нищо прогресивно, нищо ново, освен борба за власт и постове. Тази констатация ако я бяхме направили преди 1 година, огромна част от българите нямаше да повярват и трябваше да ги оставим да покажат, че действително са аматьори в управлението", изтъкна той.

По думите му, ако правителството на ГЕРБ беше допуснало толкова ниска усвояемост на европейски пари, "жална ни майка по сутрешните блокове".

"Българите трябваше да се опарят от това управление. Голяма част от тоя балон, който се наду, просто не искат да си признаят, че беше голяма грешка", смята Борисов.

Той се обърна към жителите на Хасково: "За радост имате кмет, който не ви затвори да се движите като нас в София. Имаме един кмет, който се крие. Само 2 участия, другото Фейсбук. И ни затвори града, не може да се кара. За 2-3 седмици съсипа един град. Аз съм убеден, че и в София хората ще прогледнат, защото те също се чувстват виновни за това, което се случи".

"Сегашната ситуация няма как да завърши. Нито НАТО може да се признае за победено, нито ние ще отстъпим от подкрепата си за Украйна, нито Путин ще се признае за победен", каза Борисов относно оценката си за развоя на войната в Украйна. Според него Европа има "огромна неподготвеност" за тази ситуация. 

"Затова, Деляне, направих сглобката. Да успокоя държавата, да успокоя хората. Да станем малко от малко поносими. На нашия парламент пише "Съединението прави силата" - по разединени не сме били", изтъкна лидерът на ГЕРБ. 

И добави: "Президентът Радев едно нещо не му харесва в държавата, ако не е от негово служебно правителство. В тази кампания аз съм единственият, който се опитва да успокоява. Защото са българи - и от едната и от другата страна. След 9 юни трябва да се работи някак".

"Казаха, че Дянков бил тук. Къде си бе, сило! С постната пица станахме нарицателно" - с тези думи Борисов качи бившия финансов министър Симеон Дянков на сцената.

„За 3 години е много тежко наследството. Защото с техните медийни компании, подкрепени със западни фирми, лобисти, огромни пари, стотици хиляди, успяха да наложат в обществото, че това е нещо за добро. И те сега опитват да се рефрешнат, защото щетите са огромни“, посочи Борисов.

„Преди 3 години България беше влязла в Еврозоната. На 1 януари щяхме да влезем заедно с хърватите. Който го уби това? Идването на Промяната“, подчерта той.

Борисов нарече „прокоба“ думите на Делян Добрев, че отново ще стане премиер. По думите му, "ако се случи тая прокоба", кметовете ще се наредят догодина да му искат пари да си довършат проектите, тъй като те няма да бъдат заложени в бюджета. 

Той повтори защо се е съгласил ГЕРБ да участва в „сглобката“: „Заради спокойствието на държавата го направих. Жертвах си ГЕРБ. Не вдигнахме повече. Хората го разбраха. Така успокоихме хората, успокоихме всички“.

Борисов загатна и как вижда ситуацията след изборите: „Надявам се да направим нещо стабилно поне за още 12 месеца. Затова трябва да имаме отчетлива разлика с тях. Да си изкараме един добър резултат и тогава по-друго ще бъде“.

"Защо не давам да се води битката с ПП-ДБ? Защото другите партии са много по-голям проблем за нас. Популистките, крайните, които говорят това, което искат да чуят хората. Това е по-големият проблем.

Но тази ваша страст за бой по тях в Хасково няма да я пречупвам. Даже опозиция ми се обяви Делян Добрев преди време. Но аз съм специалист в справянето с опозицията. Доста ме тормози с постове. Как му идваше? Нощно време ги пишеше. И на другия ден ми вика: "Аз те търсих да те питам може ли". Изобщо не ме е търсил", разкри лидерът на ГЕРБ.