Както БЛИЦ съобщи, коалиция ГЕРБ - СДС закрива предизборната си кампания с грандиозен митинг във Варна. Стотици посрещнаха с възгласи "Победа!" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ЕНП Манфред Вебер, който специално пристигна за събитието.

Ето какво заяви лидерът на ГЕРБ:

"Като гледам клипа ми се рева", заяви Борисов след като в залата бе пуснат клип, в който се казва, че увеличаването на пенсиите от правителството на Кирил Петков е станало за сметка на заеми.

Той се обърна към Манфред Вебер:

"По време на правителството на Кирил Петков се появиха информации, че ние сме финансирали войната в Украйна с над 5 милиарда. Особено западните медии, които се похвалиха, че Кирил Петков спасил "Украйна". Точно обратното! Вицепремиерката Нинова заяви, че нито един патрон не е излязъл.

Кирил и Асен направиха много - но единствено за Путин, направиха милиарди за Русия. Направиха много за руските газови посредници. Когато лъжеха Запада, че са направили диверсификация с руската газ, се оказа, че са дали на посредниците ( включително и на бившия германски канцлер Шрьодер )", обясни Борисов.

"Все пак там ( "Продължаваме Промяната" - бел. ред.) има един прекрасен човек - Лорер - ние се надяваме един ден той да вземе властта там и да направим коалиция", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Това ми е най-лесната кампания, изобщо не агитирам - само казвам. Който иска да му ограбват парите, да се генерира корупция и да плащат огромни пари за посредниците  - да гласува за ПП и ДБ", посочи той и се обърна към председателя на ЕНП:

"Ваша грижа сега е да накарате македонците да се държат като европейски граждани: Не е европейско да се бият българите там и да се затварят българските клубове. Моята молба към ЕНП е този процес да го наблюдавате".

За войната в Украйна:

"Ние също сме за мир - но това не минава през загубата на войната от Украйна. Точно обраното - целият демократичен свят трябва да застане заедно, дори това да ние струва минус 10 процента на изборите , ние ще стоим докрай на тази позиция. Смисълът да съществува ГЕРБ е  европейското и евроатлантическото развитие на България, ние винаги сме на пътя на демократичния свят.

Ние твърдо подкрепяме Украйна, но сме твърдо против контрабандата на зърно - нека да различаваме двете неща. Хиляди български земеделци производители фалират и ние не можем да сме безразлични", обясни лидерът на ГЕРБ.

"ГЕРБ и СДС са живи и здрави и съм убеден, че българският народ има инстинкт и знае, че трябва да се прощава, трябва да се обединява и трябва да помислим как да се измъкнем. А това може само като се обединят силите, правят се компромиси - и се зачита вота на хората, които стоят зад съответната партия. Това може да даде шанс България да се стабилизира след 2-ри април", завърши Борисов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук