Трудно се работи в тази среда. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

"Преди да започна, ще благодаря на Митко Радев, Влади Горанов, Катя и всички колеги, които работиха толкова много в тази враждебна среда не в Европа, а в България. Но накрая ще говоря аз", каза той. 

Финансовият министър от своя страна коментира влизането ни в чакалнята на еврозоната: "Да се поздравим без излишен патос. Може да оценим решението на европейските партньори за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз и присъединяването на лева към валутно-курсовия механизъм".


СНИМКА: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Това е само началото, защото следващата логична стъпка е присъединяването към еврото, което ще настъпи когато успеем да се справим с всички предизвикателства, които са пред нас", заяви той.

"В началото заявихме нашето намерение да се движим в тази посока. Работата, която свършихме ни дава надежда да вярваме, че вървим в правилна посока. България на практика след присъединяването ще участва във втората, не знаем след време коя ще бъде по размер резервна валута в света. Свързваме кръвоносната система на нашата икономика с една от най-силните икономически формирования в света", добави Горанов.

"Имаме шанс в следващите десетилетия да постигнем икономическо развитие за бг гражданите, което те заслужават", заключи той.

Както БЛИЦ малко по-рано съобщи, България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. 

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!