Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в срещата на върха между страните членки на Европейския съюз и държави членки на Лигата на арабските държави.

Форумът ще се проведе днес и утре в египетския град Шарм Ел-Шейх. Съпредседатели на срещата ще бъдат председателят на Европейския съвет Доналд Туск и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси.

Срещата на върха в Египет ще събере за първи път държавните и правителствените ръководители от ЕС и Лигата на арабските държави. Тя ще бъде открита с официална церемония в 17.30 ч.

След това ще се проведе първата пленарна сесия. Вечерта е предвидена официална вечеря за ръководителите на делегациите. Целта на форума е да бъде постигнато задълбочаване на европейско-арабското партньорство и да бъдат начертани насоки за справяне с глобалните предизвикателства.

Лидерите от ЕС и Лигата на арабските държави ще направят още преглед на отношенията между двете страни и ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес.

Във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат теми като търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона. Срещата на върха в Шарм Ел- Шейх трябва да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят.