Не съм гласувал за Станишев, побеждавал съм го на избори, но сме запазили нормално европейско поведение. Подкрепих Станишев така, както премиерът на Холандия Марк Рюте подкрепи Франс Тимерманс. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов в кулоарите на срещата на Европейския съюз в Познан, коментирайки решението на БСП да се дистанцира от Сергей Станишев. 



БСП се разграничи от Станишев заради похвала към Борисов 

"Станишев е лидерът на ПЕС. Избрали са го, цяла Европа, европейските социалисти са го избрали за лидер. Аз не съм гласувал за Станишев. Аз съм го побеждавал на избори. Но сме запазили нормално европейско поведение. Когато беше предложено неговото име, като българин - така както Рюте, премиерът на Холандия, Тимерманс го беше победил на изборите, той с цялата си душа и сърце го подкрепяше - така и аз подкрепих Станишев. И той ми каза едно "благодаря". Къде е драмата? За какви хора става въпрос? Тези, които претендират да ходят в Европа. Виждате как тук се отнасяме един към друг. С приятелство. с уважение. Знаем, че има много проблеми, но по-добре ли е тези хора да са извън НАТО, извън ЕС, или да са там, при нас?", каза още Бойко Борисов. 

Нелепо е да се поставя под съмнение моята политическа линия – аз съм политикът, провел най-много политически битки с Бойко Борисов, но в случая му благодарих за държавническата позиция при преговорите за водещите постове в Европейския съюз. Това заяви в ефира на Дарик председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Така той коментира позицията на БСП, разпространена по-рано. В нея изпълнителното бюро на партията се разграничава от думите на Станишев, че премиерът е действал като държавник, а не като политик, наричайки тази оценка „неадекватна“.

„Преди да се коментира нещо е добре да се прочете, защото да се подлага на съмнение моята политическа линия е нелепо. Аз съм политикът, който е провел най-много политически битки с г-н Борисов и сигурно ще води и още. Дори днес коментирах и това гласуване в парламента по инициатива на ГЕРБ за субсидия, което е много вредно за демокрацията в България, за политическия процес", заяви Станишев.

Той подчерта, че неговата позиция е точно обратна, че най-почтеното към гражданите е да се финансират партиите прозрачно за сметка на бюджета.

Станишев добави, че с Борисов имат много спорове, но той се държал като държавник, подкрепяйки кандидатурата му, което според него е нормално.

На въпрос дали това е реакция на БСП, или на ръководството срещу номинацията му за шеф на Европарламента, той обясни, че не вярва изпълнителното бюро да се е събирало, някой го е написал и издиктувал. 

„Всички знаят, аз войни в БСП никога не съм откривал, срещу мен са откривали и са ме нападали, и са водили войни, но смятам това за безкрайно вредно за партията, нездравословно и отслабващо, защото има един принцип и той е човешки принцип. Ти ако в своето семейство не можеш да осигуриш мир и спокойствие и диалог, енергия за политическа битка, то кой ще ти даде управлението на държавата”, допълни още Станишев.