Благодаря на Германия в лицето на канцлера Меркел, че го има Берлинския процес. Това заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с Ангела Меркел, Зоран Заев, Матуеш Моравецки в Познан.

Със своята лична ангажираност, допринасяш изключително много, обърна се премиерът към германския канцлер. Благодаря и на колегата от Франция, че е тук, както и на Тереза Мей, защото от моя малък опит в Европа знам, че когато Германия, Франция и Великобритания действат заедно, със сигурност накрая процесът успява, каза още премиерът. С колегата от Северна Македония мисля, че ще направим добро председателство, заяви още Борисов.

По време на нашето председателство на ЕС темата Западни Балкани беше оценена и от балканските колеги, както и от европейските колеги, изтъкна министър-председателят. Западните Балкани са 6 държави, които са оградени само от държави от ЕС, те са вътре в ЕС и в прекия, и в косвения смисъл на думата, каза още премиерът. Помолих колегите са положат усилия за мира, религиозната толерантност, борбата с организираната престъпност, заяви Борисов и изрази желание заедно със Заев да вкара екологията и опазването на природата в общите им задачи. Ако ние на Балканите има нещо, с което много да се гордеем, това е изключителната природа, красоти и чистота, каза още Борисов.

Много усилия се полагат, трябва да положим още и да успеем в кратко време Северна Македония, Косово, Албания и Сърбия да има дати, да имат перспективи, за да си запасим и младите хора, заяви премиерът. Благодаря още веднъж за възможността и за оценката, че заслужаваме да сме домакини на този важен форум, каза още премиерът.