Нямаше да си правя труда да разяснявам доклада на „Стандарт енд Пуърс“ (Standard&Poor's) за България, но той отговаря на много атаки към нас. Склонен съм да вярвам на най-добрите специалисти в света, отколкото да слушам артисти, пилоти, певци да се изказват по теми, които и в училище не са ги учили, заяви на пресконференция премиерът Бойко Борисов.

„Какво казват най-големите специалисти по тази тема: Устойчиво икономическо развитие. Това не е ли мечтата на всеки един политик в своята програма – да напише и да постигне? Не го казвам аз. Тези, които говориха за икономиката, инвестициите, оставяме на тяхната съвест да кажат защо лъжеха хората”, посочи той.

Стабилен напредък по присъединяването към ЕRМ 2. "Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Това е посланието ни към нашите приятели в център-дясно.

Подобрена е рамката по несъстоятелността. Над 3 млрд. са запорираните финанси от нашите антикорупционни органи.
Нетният държавен дълг е с 6 процентни пункта по-нисък. Една госпожа казваше, че правителството на Бойко Методиев Борисов е задължило следващите поколения с дългове.

От трибуната на парламента тази лъжа се разпространи много пъти. А когато една агенция казва, че нетният държавен дълг е по-нисък, ние си мълчим. Вместо да зарадват българите, че техните деца ще плащат по-малко”, възмути се премиерът.

„Можем да станем добри за 1 ден, но няма да сме добри стопани. Затова държим буфер”, каза още Борисов.

Фискалната политика се е подобрила, отчитат от там. Оценката за Горанов и НАП е положителна, затова не дадох оставките им, когато ги искаха.

Икономиката расте стабилно. На кой не му е драго да го чуе и какво да го коментираш?”.

„Българският банков сектор е успешен и печеливш. По време на управление на БСП фалират банки. Не веднъж, не дваж и не три пъти. Не го казвам аз, пише го тук.

Изпълнили сме и продължаваме да изпълняваме препоръките, така че докладите за България", подчерта премиерът. 

"По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета.

По-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година", коментира от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.