Франция отзова своя посланик в Анкара след думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за френския му колега Еманюел Макрон.

Това обявиха от Елисейския дворец, цитирани от news.bg.

"Думите на президента Ердоган са неприемливи. Безобразието и грубостта не са метод. Призоваваме Ердоган да промени политическия си курс, тъй като той е опасен във всяко отношение ", заявиха от френското президентство.

От Елисейския дворец също подчертаха, че никога не са получавали съболезнования след убийството на учител в предградията на Париж.

БЛИЦ припомня, че по-рано Ердоган посъветва Макрон да "прегледа психиката си", след като френският президент говори за "просветлен ислям".

Преди това Макрон изнесе голяма реч пред нацията за сепаратизма във Франция, заявявайки че законопроектът ще бъде представен на 9 декември.

Френските власти ще обърнат специално внимание на образованието на децата.

Президентът също така предложи да се създаде, заедно със Съвета на мюсюлманите на Франция, организация, която ще гради "просветен ислям". Според него е необходимо да се освободи ислямът във Франция от външно влияние и да се засили контролът върху финансирането на джамиите.