Няма да местим редовните парламентарни избори - нито по-рано, нито по-късно. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Поводът - предупреждение на депутати от ГЕРБ, че редовните парламентарни избори ще бъдат преместени заради председателството на Съвета на ЕС, което България поема от 1 юли 2018 г.
“Няма начин в рамките на председателството да се сменя властта и да има луфт, в който няма да се знае кой е премиер, кой - председател на парламента и кой вътрешен министър. Постоянно текат срещи в двустранни и многостранни формати - просто е немислимо.", обясни малко по-рано председателят на външната комисия на НС Джема Грозданова от ГЕРБ. 

В мнозинството не бяха сметнали кога е най-добре да бъде вотът за парламент, но от дни там се обсъжда идеята той не само да е приключил до юни, но и в месеца преди поемането на председателството у нас да е структурирано следващото управляващо мнозинство с всичките си легитимни органи. Това значи изборите да се направят пет месеца преди редовните, които се падат през октомври.

Юридически няма проблем изборите да са и по-късно - като премиер Иван Костов изкара малко над 4 г. на поста, напомниха юристи. Но това значи народът да гласува през януари, което е непопулярно решение.

“Местене на избори не се прави в никоя друга държава", подчерта министър-председателят Борисов пред “24 часа”.

Грозданова бе планирала да предложи създаването на специална парламентарна подкомисия, която да координира дейностите на НС във връзка с функциите ни през шестте месеца. Такава обаче надали ще се структурира. Лице за контакт щял да е главният секретар на парламента Иван Славчов.

Отпаднал вариантът шефът на постоянната комисия за европейските въпроси и съпредседател на парламентарната група на “БДЦ - Народен съюз” Светлин Танчев да поеме координацията - той вече е в лагера на Георги Първанов.

А и в края на краищата главен отговорник за председателството си остава Меглена Кунева и тежестта ще падне върху изпълнителната власт. По линия на НС ще има само отделни срещи, но не и интензивна комуникация с Европа, обобщиха от ГЕРБ.
Две нови промени се подготвят от управляващите - пленарната зала отива в бившия Партиен дом. Такава ще стане сегашната “Св. София”, чиято реконструкция започва през есента.

В НДК пък ще бъде щабът на председателството, казаха още от ГЕРБ.

В редиците на управляващите плъзнал и друг слух от Европа - че ако Великобритания каже “не” на ЕС, ние и предшестващата ни Естония можем да поемем “домакинството” не за по 6, а за по 9 месеца. Причината - Англия трябва да е председател от 1 юли 2017 г. Според експерти обаче, дори Брекзитът да е против ЕС, кралството няма да напусне автоматично общността и ще си изкара домакинството.