Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета. Борисов бе категоричен, че става дума за волеизлияние на Маринов, затова Борисов е счел, че няма необходимост за съгласуване с Румен Радев.

Със сигурност името на новия главен секретар ще бъде съгласувано с държавния глава, заяви Борисов: „Както от командващ ВВС, ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? „Моля, подпишете, защото той иска да стане министър“. Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерски съвет и изпратихме на Президентството“.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде същия пример с освобождаването на Радев от въздушните сили.

"Трима министри чакат. Каква ми била логиката? Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Само президента може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо. Сега съм казал на парламентарните ни групи, докато не се разпише искането за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него", заяви още Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова за диалог между президента и Министерския съвет по въпроса назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи. "Нашето решение е главен секретар г-н Маринов да бъде избран за министър на вътрешните работи. Министрите ги избира Народното събрание, или бъркам нещо.? Процедурата може да се задвижи и с директен избор на министъра на вътрешните работи. Оттук нататък изборът може да се забави, но той може да бъде избран от НС. Така разсъждавам аз.", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. 

Припомняме, че в момента се чака президентът Радев да подпише указ, с който да освободи от поста главният секретар на МВР Младен Маринов и той да стане вътрешен министър, след като бе номиниран за такъв от премиера Борисов. От управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти отправиха покана до държавния глава за среща, за да обсъдят създалата се ситуация. 

"Няма как да отида на среща, когато лидерите се разминават с институционалния тон", отговори Радев отговори на въпроса ще се срещне ли с представители на управляващата коалиция, за да изяснят казуса с освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

"Аз мисля, че вече съм пределно ясен в това, което отговорих. Разбрах, че съм поканен на среща, на която няма как да отида, разбира се, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган. Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено - съгласуването на това предложение", каза Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ