Започна официалната извънредна пресконференция на партия ГЕРБ, насрочена минути, след като президентът Румен Радев огласи кога ще връчи първият проучвателен мандат за съставянето на правителство в рамките на 49-тото НС. 

„Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в парламента и повярвайте ми, изборът ни е абсолютно за точния момент, верния момент – това, което българите очакват.

Те очакват да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и планът за възстановяване, процедурите по Шенген и Еврозоната да тръгнат, очакват правосъдна реформа. След политическия и всякакъв хаос, сега се създаде такъв и в правосъдната система“, каза Бойко Борисов.  

Според него Радев е прав, че страхът и дребните игрични на партиите да се запазят, са безотговорни. 

"Ние съзнаваме цялата си отговорност. Обръщам се към втората политическа партия. Слагаме на масата програмата. Слагаме на масата човекът, който сме решили и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва", закани се Борисов.

„Мога да внеса още драматизъм, но всички признават, че за тези две години не е имало борба с корупцията и нищо хубаво не се случи. Всичко се провали. България изглежда най-зле от всички държави на Балканите. Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията в посока, в която всички очакват“, каза той.

„На колегите от ПП и ДБ, дали са политици, експерти, ще трябва да подкрепим хората заедно. Ако това не се случи, разчитаме останалите партии да споделят тази отговорност.

Лесно й беше на Нинова да каже „Борисов, от тебе зависи, прави го“. Точно толкова ще й лесно после да каже „заради Борисов е така“. Две години бях оправдание за некадърността на всички и всички се провалиха във всички сфери“, категоричен бе той.

„Слагаме мандата на масата и търсим отговорните партии. Умувахме какви пасиви ще понесем, но който го е страх от мечките, не ходи в гората – концентрира се върху някой град, за да взима обществени поръчки.

Парламентът е парламент, за да контролира всички партии. Нямаме изисквания към личностите в този кабинет- дали са партийни или експерти. Важното е да си разбират от работата и дали могат за кратко време да свършат важните неща. Върху това трябва да се постигне конституционно мнозинство“, каза той.

„Комисията го реши – поемаме риска, правителство ще има. Ще е много добре и ви гарантирам, че ще влезем и в Еврозоната и в Шенген, ако сме в програмно правителство с ПП и ДБ“, каза той.

„Народът ще оцени тези, които поемат отговорност и тези, които сложат партийните интереси на заден план. Ако не е така, то всеки народ си заслужава съдбата“, каза още лидерът на ГЕРБ.

"Дали ще е за половин година това правителство или за една - няма значение. Няма значение и кой от партиите ще влезе в него. Ние нашата жертва го правим, важно е да имаме правителство", каза той. 

Борисов заяви, че е съгласен с Радев, че партиите са страхливи и безотговорни и мислят само за интереса си и местните избори. 

"Все пак обаче, за да се стигне дотук, вината е негова", категоричен бе той.

БЛИЦ припомня, че държавният глава Румен Радев огласи във вторник, че ще даде мандатът за съставяне на правителство на ГЕРБ в понеделник - 15-и май. Много разчитам това време да се използва по най-добрия начин. Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля. Трябва да се гласуват законите не само бюджета, но и Плана за възстановяване и устойчивост", посочи Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук