"Не мога да си представя в момента в който ЕС обяви два листа санкции и то най-тежките, ние да се пазарим в парламента дали в декларацията да има санкции." Това заяви на извънреден брифинг Бойко Борисов по повод военните действия на Русия в Украйна.

"Говоря в множествено число, защото, като българин съм част от това, което народа избра. Както и да го наричат това, че военна операция, инвазия, това си е война и вече с жертви", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

За съжаление се оказах лош пророк. Говорил съм го отдавна, че военните действия ще започнат след олимпиадата. Критикувал съм правителството и президента, но те реагираха правилно. 

Притеснява ме, позицията на две партии в парламента. Трябва да присъства думата санкции.

Дълго време се борихме срещу това, но това си е война, вече има жертви, не може на това да му се казва военна операция.

Ние не само настояваме за декларация, а да бъдем единни. Това каза Борисов като изреди какви загуби ще понесе в икономиката България от спирането веригите на доставки от Украйна и Русия през ЕС.

"Както и да се опитват да го наричат, това е война. Все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че е някаква военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава", заяви лидерът на ГЕРБ.

„Търговията между България и Украйна – над 1 млрд. щатски долара. Говоря само за Украйна, с Русия е още по-тежко. ЕС и Украйна имат около 20 млрд. стокооборот. Тези вериги на доставки ще са затруднени. 

При днешните санкции, наложени от ЕС, спешно да се направи, днес да се използва целия експертен потенциал на държавата, включително и на опозицията, план – за енергийните източници, машиностроенето, лекарства, хранително-вкусова промишленост. Вместо да напълнят "Чирен", те го източиха.

Да се направи коридор и всички българи, тези 4000 души, които са подали заявления, президентът Радев каза, че трябва да им облекчим идването насам. Това е война в Европа. В 21-ви век доживяхме мирна Европа да има пак война, допълни още Бойко Борисов.

Според него, България последна ще пострада в случай на спиране на доставките на газ.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!