Европейският съюз има едни сигурни и прогнозируеми Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила. Дружбата ни не е насочена срещу никоя страна. Тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи на Балканите. Там, където се строи, там няма войни. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния.
„Срещата е далеч по-лесна от тази с лидерите на Западните Балкани. Балканите са натоварени с история, с конфликти, войни, кръвопролития. 130 години след това отново си говорим как да устроим така Балканите, че хората да живеят по-добре.
Винаги съм казвал: всички заедно не трябва да генерираме проблеми, трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците. Оптимист съм. Вярвам в колегата Вучич и в това, че ще направят всичко възможно да скъсим сроковете за присъединяване на Сърбия към ЕС. Това е жизнено важно”, отбеляза Борисов.

„Балканите векове наред са генерирали само войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света имат интереси на Балканите. Искаме единни Балкани, модерна инфраструктура, да няма роуминг и да не плащаме тези огромни пари. Не на последно място – дигиталната инфраструктура.    

Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяхме в София, осъзнават, че са назад с ангажиментите и трябва бързо да наваксат. Имаме възможност за финансиране. Рядък шанс е и че срещата с Китай също е в София”, отбеляза премиерът.  

Малко преди изказването на Борисов, България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг. Телекомите от двете страни ще договарят условията за по-ниските цени на разговори и трафик на данни. Очаква се цените на роуминга да поевтинеят в следващите между 3 и 6 месеца.