„Предстои ни изключително важен Съвет. Убеден съм, че ще излезем с решение следващите часове за Многогодишната финансова рамка“. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

По темата Brexit той  отбеляза, че би било добре да има сделка. „Това е добре за един голям съсед на ЕС, какъвто е Великобритания. Трябва така да направим, че всички държави членки да бъдат солидарни“, изтъкна министър-председателят.

По отношение на COVID-19 Бойко Борисов очаква лидерите да обсъдят детайлно процеса на тестването и ваксините, както и календара, по който ще пристигат те в страните от ЕС.

„Поели сме ангажимент 2050 г. да имаме нулева климатична неутралност, да нямаме вредни емисии. Така че сме амбицирани да работим и по това“, акцентира премиерът по темата за Зелената сделка.

Той бе категоричен, че държавите членки трябва да постигнат консенсус по отношение на вариантите за намаляване на вредните емисии. Премиерът Борисов изрази благодарност към председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за ползотворната работа за постигането на заложената обща цел за климатичната неутралност.

Очаква се лидерите да обсъдят също и темата за отношенията между Гърция, Турция и Кипър, както и тези с новата администрация на Съединените американски щати, които са геостратегически партньор и на България, и на ЕС.