„Бих искал да благодаря на всички българи за начина, по който работят, научиха се да работят добре, качествено и в срок!“, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, който дойде на място, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството в петък отпусна първия транш от 4,5 млн лв.


Снимка: Христо Христов, в. Монитор

Министър – председателят обяви, че за него приоритетни през следващите  две години остават магистралите „Хемус“ , „Струма“ и „Европа“, както и пътя от Монтана за Видин и тунела под Шипка, уточнява в. Монитор.



„Имаме поне 10 огромни инфраструктурни проекта, както и още стотина по-малки, с които сме се захванали и ще ги завършим. Правят се толкова хубави неща, но не всичко се вижда, наложи се един хейт, един негативизъм, който не ни позволява да се усмихваме.

Ето, днес чета в пресата, че сме 39-то място сред 130 страни по степен на свобода, но никой не го смята за някаква новина“, коментира той.

По думите му около 20 млн. лв. ще струва подмяната на водопроводната мрежа в Перник, където се оказало, че нищо по нея не е правено още от далечната 1955 година.

„Има вода в пещерите за Перник“, допълни премиерът.

„Днес имаме една хубава новина, проучванията са показали че в пещерите има вода, което ще ни облекчи , но ще се наложи да поставим поне 80 км нови тръби. Ще работят 4 екипа, държавното „Монтажи“ също ще помага, всеки който е допринесъл за сегашното състояние там ще си понесе отговорността!“, категоричен беше той и отклони настояванията за изграждането на четирилентов път от автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора.

Според Бойко Борисов през следващите 5-6 години ще трябва да бъде намерено работещо решение за бъдещето на енергийно-промишления комплекс „Марица изток“, където ще трябва да се затворят откритите рудници за добив на лигнитни въглища, а топлоцентралите да преминат на друг тип гориво.

„Решението ще бъде взето колективно, а не еднолично. Ние не можем с лека ръка да се откажем от мястото, където се произвежда 60 на сто от електроенергията ни, просто не можем да заменим  тази бази с нещо друго, със сигурност има по-съвременни технологии, те трябва да бъдат избрани след  диалог  с всички …“, настоя Борисов и напомни че на територията на комплекса работят 15-20 000 души, които трябва да бъдат спокойни за бъдещето си.

Вече е обявен конкурс за проектиране на новата многофункционална зала , тя ще се намира върху площ от 20 дка на територията на новия парк „Артилерийски“, стойността й ще бъде около 15 млн лв и трябва да бъде готова  през 2021 година, уточни кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!