При лош сценарий, ако се наложи преимунизация, с капацитета, който имаме в момента, няма да може бързо да си свършим работата. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети "Бул Био” - Национален център по заразни и паразитни болести.

От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние и работят по проект за  изработване на нов вариант на БЦЖ ваксината. 

„Лагард ми сподели, че се чувства сигурна, защото имала БЦЖ ваксина, българска. Тя започна разговора”, сподели Борисов.  

"Искам да осигурим финансирането, затова съм довел и Горанов... Коронавирусът не е познат, но има реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитета и ваксините, които се правят. При лош сценарий, ако се наложи преимунизация, с този капацитет, който имаме, няма да може да свършим работата. 

По-добре е да направим тази инвестиция и да си утроим капацитета”, заяви той. 

„Ние в рамките на по-малко от месец реорганизирахме индустрията си – тъкачна, шивачна... Днес с две решения на МС докупуваме апаратура, ПСР тестове...

Първия шок го минахме. Всичко сега е организирано и бизнесът го подава”, подчерта той.

 
„Това са неща за бъдещето, които не знаем кога ще ни потрябват. Тук чувам за змийски серуми...

Предупредил съм министър Деси Танева, да види къде има конни бази... Трябват ни около 40 коня, взима им се кръвта, инжектира се, минава определен период и след това кончетата отиват да си пасат, пак живи и здрави.

„В рамките на седмица да започнем да събираме конете, базата, дезинфекции...Да се направят най-добрите животни за този серум”, призова премиерът. 


 

"Радвам се, че работите на пълен капацитет. Сега ще обсъдим с финансовия министър на тези 22-23 милиона лв., които ви трябват", коментира Борисов и обеща финансиране в най-кратки срокове.