Премиерът Бойко Борисов обясни какви са мерките срещу пандемията, взети в България. 

На извънредно заседание в парламента той обяви, че досега сме се справили и доказателство за това е фактът, че сме на първо място в Европа по брой заболели. 

Ето какво каза още той:

Преди да започне пандемията, лично се обадих на Нинова и й предложих да минем заедно през тази болест, която завладя света и ми беше отказано. 

Към днешна дата имаме 1387 потвърдени случая, от които 58 починали и 222 излекувани. По данни на европейския център за контрол на заболяванията България е на първо място по най-малък брой на заболели, което е индикатор колко навременни са били мерките. 

По линия на здравеопазването ние сме първите, които се организирахме, имахме облекла и тестове, но никой от нас не можеше да прецени огромния мащаб, затова се реорганизирахме и започнахме производство. Бих добавил полицаите, бих добавил и учителите, които в тези условия съумяха да водят този учебен процес.

Мерките ни са съобразени изцяло с препоръките на СЗО и затова създадохме този Кризисен щаб и мисля, че всеки ден всички медии могат да получат всички отговори. Нека бъдем коректни към Щаба, които работят денонощно.

Какви са ни мерките?! Всъщност, понеже са изключително навременни и точни, много добре съобразени с народопсихологията, на практика имаме най-либералните мерки в Европа.

Това, което днес с апломб се казва в Италия, при нас въобще не е било спирано - нито строителството, нито магазините, нито движението на хората. На практика няма държава, да не говорим за региона, където има вечерен час и съм благодарен на медиите, които излъчват какво се случва в другите страни.

В момента, в който дойде платото или малкия пик, ние веднага дадохме възможност да се ваксинират децата, да се възстановят плановите операции, женските консултации, а от вчера да се ползват и парковете. Българите могат да излизат и да се движат неограничен брой пъти до магазина, до аптеката, до банката и никой не ги проследява. 

Фактът, че имаме най-малко починали, заболели, означава, че сме се справили. Разхлабваме мерките, но те вече са толкова разхлабени, колкото нямат аналог в други държави. 

На живо гледайте ТУК

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ