Политическа е истинската причина, заради която не се реализира проектът „Южен поток”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инвеститорската кръгла маса за реализацията на газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна, предаде „Фокус”.
Премиерът посочи, че обявената причина за проведените конкурси е само параван, но всички знаем, че заради куп грешки ЕС не позволи да бъде реализиран този проект, а основната от тях е, че по това време напрежението между Европа и Русия е нараствало. „След това последваха санкции и охладняване на отношенията, както по време на Студената война”, посочи Бойко Борисов.

Той каза още, че като лоялен член на НАТО и ЕС страната ни тогава е изпълнила всички европейски директиви и въпреки националните си интереси България е запазила своята лоялност към Европа. „Това беше правилният път, неслучайно за това свидетелства и защитата от страна на София на европейския енергиен проект”, каза Бойко Борисов. Той допълни, че проектът за газовия хъб „Балкан” е един работещ план, който не е насочен срещу никоя държава.

„България има отлична геостратегическа позиция, политическа и икономическа стабилност и именно това трябва да направи този хъб интересен за инвеститорите. Ние сме направили огромни инвестиции в конектори и развитие на нашата газопреносна мрежа. Не на последно място трябва да изтъкнем и големия ни човешки потенциал в тази сфера”, каза още Бойко Борисов. Според него ЕК е длъжна да подкрепи България заради постоянното лоялно поведение на страната и нейната солидарност. „Ние винаги сме защитавали тезата за общо европейско решение по отношение на енергийните проекти, искаме всички държави да имат достъп до енергийните системи на България и това ясно да отговаря на европейското законодателство, на свободния пазар и конкурентоспособността”, посочи още Бойко Борисов.