Не е искано разрешение досега от България за присъствието на чужди кораби в Черно море, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той призна, че е прочел същото като медиите, а именно, че САЩ са пристъпили към подготовка за изпращане на военни кораби в Черно море, което съобщи Си Ен Ен.

Изключително съм тревожен, тъй като е голямо напрежение, това не е някакъв случаен инцидент и въобще не мисля, че е случаен инцидент и от двете страни, коментира Борисов по повод инцидента между украинските и руските плавателни съдове преди дни, когато украинският кораб навлезе в руска територия, а руснаците арестуваха моряци. Изпращането на кораба от САЩ е мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток".

"Когато разрешаваме, това става с разрешение на МС, към момента няма, но и аз като вас прочетох, че ще идват. Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, газопроводи, фериботи", отсече Борисов. Той не скри, че вече е провел и провежда разговори с всички страни в конфликта.

"Това би объркало и плановете за "Турски поток". В едни такива условия се преговаря много трудно, най-вече обаче има значение за нашия туризъм", завърши Борисов.