За момента към България няма отправена информация или искане за увеличаване на партньорското военноморско присъствие в Черно море. Това обяви военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ. 

Порошенко моли НАТО за бойни кораби в Черно море, Тръмп обсъжда ответни мерки за Русия, а Путин заговори за човекоядство 

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев допълни, че на последното си заседание Военният комитет на НАТО е решил да се работи в посока намаляване на напрежението в Керченския проток. 

Борисов: Напрежението между Русия и Украйна е изключителна заплаха за България, може да възникне страховит конфликт в Черно море! 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес телевизия Си Ен Ен, която се позовава на свои източници, съобщи, че Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив.

„Нямам информация да е постъпило искане за засилване на присъствието на НАТО. Истината е, че през последната година е имало присъствие на ротационен принцип на НАТО-вски кораби, но за някакви извънредни искания към България или към Българския военноморски флот, аз подобна информация нямам. Ситуацията в Черно море е напрегната. По инцидента, който е между Руския и Украинския флот, ситуацията е доста по-ескалирала, динамична“, каза Каракачанов. 

Напрежението ескалира! Украйна тества нови крилати ракети над Черно море, Турчинов обяви, че поразяват на 100% 

„Нямаме такова писмо ние, получено и не е вземано решение във Военния комитет на НАТО по тоя въпрос. Да се намали напрежението между Русия и Украйна, да се върнат военнослужещите, да се върнат плавателните средства, такава е позицията и на Военния комитет на НАТО“, каза ген. Боцев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!