Премиерът Бойко Борисов очаквано е с най-високия  рейтинг в пловдивската листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори.  Това се потвърждава от номинациите за кандидат-депутатите, чийто срок изтече снощи, пише "Марица".

Лидерът на ГЕРБ, който от 2009 г. води листата в Пловдив, има 324 гласа. След него веднага се нарежда бившият кмет на Пловдив и градски председател на партията Иван Тотев, за който своя вот са дали 308 негови съпартийци.

Шефката на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова е събрала подкрепа на 115 участници в номинациите, а нейният колега - депутат Атанас Ташков - 65.

С респект сред своите се ползва и общинският съветник от ГЕРБ Георги Василев, който оглавява партийната структура в район "Южен". Той е подкрепен от 45-ма членове. Общо над 60 са номинациите, но доста от тях са с по един - два гласа.

"Активността  е  много  по-висока, отколкото преди, когато  предложенията се подаваха на районните събрания. Поставили сме за цел да се борим за пет  депутатски места, каквито имаме и в момента. ГЕРБ е в добра кондиция", коментира Иван Тотев.

Заради извънредните мерки  членовете на ГЕРБ са гласували предимно по електронна поща, други са предпочели на място.

От министрите са излъчени Костадин Ангелов и Теменужка Петкова.  Досегашният депутат Вежди Рашидов има само една - две номинации. В списъците е и действащият народен представител Димитър Лазаров.

За депутати са предложени също така председателят на групата на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев и шефът на местния парламент Александър Държиков.

Дузина  са номинирали Спас Гърневски, който е в парламента от гражданската квота на ГЕРБ.  Никой не е посочил за кандидат областния управител Дани Каназирева.

Листата ще е от 22-ма кандидати, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще  решава кои ще участват в предстоящата битка за държавната власт.  Очаква се около  25 февруари  списъците да са готови.

В централата в Пловдив се подготвят два списъка - по азбучен ред и по броя на номинациите, обясни още Иван Тотев и подчерта, че листата ще се подреди от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

В местната структура не изключват  тя  да бъде съставена само от партийните членове, без коалиционните партньори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ