От 1 юли ще започнем да отваряме ремонтираните участъци по магистралите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на ремонта на АМ „Хемус“, става ясно от видеоклип в профила му във Фейсбук.

„Наново се прави всичко по мостовете на АМ „Хемус“. Колоните се правят наново, защото гредите въобще не носят, защото са корозирали. Хората трябва да видят как изглеждат новите и как са били преди. Тръбите се обличат в нов бетон и стават все едно са нови.

Те се обличат, за да могат да издържат и на земетресение. Старите издържаха на 4 по Рихтер, сега ще са по-издръжливи. Старите колони бяха изгнили и поддали и само Господ ни е пазил да не е паднал мост. Действията са в срок и става добре“, посочи Борисов.

„В момента само на АМ „Хемус“ се правят 5 моста и 5 - на АМ „Тракия“. Всичко ново е грундирано и направено. 5-те моста по „Тракия“ в края на месеца трябва да са готови. Да отмине малко коронавируса и от 1 юли като тръгнат хората към морето, ще започнем да отваряме магистралите. Трябва да видят хората какво правим. Като застанеш отдолу, се вижда всъщност какво се прави“, съобщи премиерът.

По думите му строителните работи на мостовите съоръжения на „Хемус“ включват нови хидроизолация, отводняване, асфалтова настилка, ограничителни системи и маркировка. Той добави, че се работи на пълни обороти, за да може ремонтите тук да приключат до средата на септември.

Зам.-министър Николай Нанков каза, че на АМ „Хемус“ са направени вече 8 моста и остават още 4. „Удължаваме живота на магистралата с още толкова години. Подменена е компрометираната арматура и гредите. Работи се и в събота и неделя“, добави той.