Министър-председателят Бойко Борисов разкритикува консултациите при президента за избора на нов главен прокурор. На "Дондуков" 2 днес беше поканен представител на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според премиера властите не трябва да се бъркат в работата на независимата съдебна система. Премиерът напомни, че президентът може само да одобри или да не одобри избора на нов главен прокурор, при това само веднъж, но, не и да се намесва в процедурата, определена със закон.

„Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в съдебната власт, която е независима. Аз не викам магистратите един по един при мен”, заяви Борисов.

Малко по-късно от прессекретариата на държавния глава изпратиха позиция, в която се посочва, че консултациите са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. В процедурата по избор не бива да има и сянка за задкулисие, е позицията на държавния глава. "Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години", заявиха от пресофиса на президента Румен Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ