Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев попари амбицията на Лозан Панов именно той да посочи бъдещия главен прокурор. Магдалинчев напомни на шефа на ВКС, че няма как да му се получи, защото членовете на ВСС имат думата по въпроса.

"Г-н Панов, като че ли показва повече желание той да определи бъдещия главен прокурор, отколкото той да участва активно в това нещо. Съжалявам, това е функция на Висшия съдебен съвет", отсече Магдалинчев на излизане от срещата при президента по повод хулите срещу страната ни, изречени по време на срещите на тримата големи в Темида и ВСС с авторите на доклада по мониторинга на ЕК.

Магдалинчев тълкува настояването на Панов пред Брюксел да не ни сваля мониторинга като: "Лично негова позиция, която аз категорично не споделям!".

Представляващият ВСС поясни, че по негова инициатива са били внесени на пленума на съвета паметните бележки, в които лъснаха скандалните доноси срещу България и нападките към останалите институции, като прокуратурата и КПКОНПИ. Магдалинчев е категоричен, че за публикуването на стенограмите не ни трябва никакво разрешение от гостите от Брюксел, нито пък представляват някаква квалифицирана информация, съобщава Канал 3. 

"Идеята е вече година и половина тоя състав на ВСС работи. Ние правим четири или пет срещи с мисии на ЕК и като че ли всичко остава някъде забулено. Защо ли? Да се остава с усещането, че нещо не е доизречено. И затова предложих да се публикува едно към едно и да се види от хората кой какво работи и какви са препоръките на ЕК, и какви въпроси се поставят пред нас", обясни Магдалинчев. "Няма нищо конфиденциално в тях", пресече той внушенията, че едва ли не извънредно ВСС е решил да публикува стенограмите от разговорите с пратениците на ЕК. "То това е идеята - да се получи гласност в обществеността.

По повод апелите за ограничаване на правомощията на главния прокурор, които почти едновременно отправиха и соцлидерката Корнелия Нинова, и Лозан Панов, представляващият ВСС беше категорично против с аргумента, че не може в хода на процедурата да се пипат правилата. Едва след избора на новия главен прокурор може да се мисли в тази посока, смята магистратът.

Магдалинчев категорично отхвърли заклинанията, че изборът на главния прокурор щял да бъде политизиран, защото преобладавала политическата квота във ВСС. Той обори твърденията в тази посока и се обяви, че е добре бъдещият обвинител номер едно да бъде прокурор и въобще, човек от системата.