Получихме много топло и мило писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп, предлага да се видим в скоро време на тема Западни Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора, предаде„Фокус“.

„В момента България подготвя следядреното споразумение, зад което Европа застана, Турция застана, Русия застана. Не знам защо така решиха САЩ – тяхна работа е. Но ситуацията в Близкия Изток също никак не е добра – въздушни удари, жертви. Надявам се, че и в тази посока ще направим необходимото, няколко стъпки сме подготвили, но чакаме да минат всички по надлежния ред. И за подобряването на отношенията с Русия имаме от президента на САЩ Доналд Тръмп много топло, мило писмо за това колко много разчита на нас и за „Алианса“, и за региона, и за Балканите.

Предлага да се видим в скоро време на тема Западни Балкани“, каза още министър-председателят и посочи, че това всичко е, защото държавата има стабилен парламент, а по думите му това е най-важното за една парламентарна република. „По-балансирана политика не си спомням. На 12 и 13 премиерът Бенямин Натаняху ни е поканил там за рождения си ден, но аз гледам все да ме няма, защото все някой ще донесе я торта, я букет, я ще снимат. Така че по-добре да ме няма.

Ще открием и там паметник – такъв, какъвто и в София. Хората са изключително благодарни за това, което направихме – не само като история за това, че народът ни и църквата тогава са спасили хиляди български евреи, но и договорът за сътрудничество“, обясни Борисов. Той посочи за първи път китайски премиер четири дни ще бъде в една държава.

„Не да дойде да ни види, не два дни, не три, а четири дни. И форматът става 17 + 1, защото Ципрас се обади и казва: „Ние досега бяхме наблюдатели, а сега искам да ме поканиш да дойда“. След това и саудитският престолонаследник. Интересът към нас - България, и към Балканите е факт, благодарение на нашата работа и всички го признават. И медиите какво? Президентът Макрон се обърнал към Борисов. Аз не съм там като представител на България само и той не го каза изобщо недобронамерено.

Той си постави неговата програма и каза: „Ако едните искат бързо да се развиват, а другите не правят реформи, не им се работи или ги мързи, или не са достатъчно стегнати, или не се справят с мигрантската вълна – то други правят някакви промени вътре, отнемат правата на съдебни органи, на медии. България в това отношение е пример – не само във върховенството на закона. Надявам се в Парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи - ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата.

Защото и това е фалшива новина - кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде. Сега и на Московски ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във Фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: „Бе ти разбрали?“ Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим“, каза още Борисов.